Prettig wonen kan ook voor ouderen met zorghulpmiddelen 0

Prettig wonen kan ook voor ouderen met zorghulpmiddelen

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Dat is ook niet zo gek, het grootste deel van ons leven wonen we namelijk op ons zelf. Het heeft te maken met onze trots, respect en misschien ook een beetje met de angst van het ouder worden. Maar een kwakkelende ouder of opa/oma alleen in een huis kan voor veel stress zorgen bij kinderen, kleinkinderen en vrienden. Graag willen we alles doen wat we kunnen, maar is het lastig een balans te vinden tussen de wensen van de senior te respecteren en je eigen tijd en stress te ontlasten. Het aanhalen van zorghulpmiddelen voor thuis als een eventuele levert dan ook vaker een grote discussie op in plaats van dat het helpt.

Zorghulpmiddelen als no-go, is dat nodig?

Vaak worden zorghulpmiddelen dus als een no-go gezien. Naast het feit dat ouderen vaak redelijk koppig zijn als het gaat om hulpmiddelen zoals rollators, bedbeugels en douchestoelen halen ze ook vaak het argument aan dat zorghulpmiddelen vaak erg minder mooi zijn. Een medisch kussen, drempelhulpen en dergelijke verstoren vaak het interieur van het huis. Omdat ouderen juist vaak thuis willen blijven wonen omdat het vertrouwd en veilig aanvoelt is zo’n verstoring van het interieur door een zorghulpmiddel erg vervelend. Maar de industrie van zorghulpmiddelen heeft ook niet stilgezeten. Veel zorghulpmiddelen zijn al lang niet meer zoals vroeger. Het aanbod blijft ook innoveren. Bij Monozorg heb je bijvoorbeeld keuze uit meerdere typen.

Wat voor zorghulpmiddel moet ik installeren?

Wat voor soort zorghulpmiddel u moet installeren is natuurlijk geheel afhankelijk van de klachten van de desbetreffende persoon. Kijkt u vooral eens op de website hulpmiddelenwijzer.nl van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om informatie te winnen over de verschillende soorten hulpmiddelen die er beschikbaar zijn. Hier zullen we enkele suggesties opperen voor hulpmiddelen die voor bijna elke seniorenwoning geschikt zijn.

Maak het huis rolstoelvriendelijk

Eén van de meest voorkomende en bovendien vroege verschijnselen van ouderdom is dat men simpelweg minder goed op de benen kan staan en dat lopen dus lastiger wordt. Veel ouderen komen dan uiteindelijk met een stok, rollator of rolstoel te zitten. Zeker bij de laatste twee is het van belang dat de woning goed begaanbaar is en eventuele drempels ook alleen te passeren zijn. Het installeren van drempelhulpen is dan ook een zeer verstandig idee. Ook drempelhulpen zijn al lang niet alleen maar verkrijgbaar in metaal, maar ook in vele andere kleuren en materialen zodat deze goed in uw huis past.

Installeer een douchestoel

Valpartijen in natte ruimtes zorgen voor grote problemen bij ouderen. Het installeren van antislip matjes is een goede eerste stap, maar help niet als ouderen ook moeilijker op de benen komen te staan. Ook als er moeite is met lang op de been te staan, kan je beter een douchekruk kopen. Het installeren van douchekrukken of douchestoelen is dan ook een zeer goede manier om een ouder veilig te laten douchen.

Slaapkamer hulpmiddelen

Als laatste hebben ouderen vaak moeite met uit bed komen. Hulpmiddelen bij het in-en-uit bed treden, zoals bedbeugels, bed verhogingen of andere sta op hulpmiddelen helpen bij dit probleem. Deze hulpmiddelen zijn ondertussen ook veel subtieler afgewerkt en verstoren veel minder het interieur. Zo krijgt iedereen zonder gedoe een fijne nachtrust.

Veilig wonen is fijn wonen

Het installeren van hulpmiddelen zal absoluut niet alle kwalen van ouderdom wegnemen. Ouder worden brengt gewoon bepaalde beperkingen met zich mee. Maar dat hoeft geen reden om te verhuizen, of andere mensen stress te bezorgen. Het installeren van zorghulpmiddelen is een elegante oplossing die het wooncomfort van senioren aanzienlijk bevordert en omstanders ontlast van bepaalde verzorgingstaken en de nodige stress.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline