Tips om je energierekening drastisch omlaag te gooien 0

energiezuinig omgaan

Schrik jij ook elk jaar weer van de afrekening van je energieleverancier? Moet je eerder bijbetalen dan dat je ook maar iets terugkrijgt? Zeker nu de kans groot is dat de energieprijzen zullen gaan stijgen de komende jaren is het verstandig om ons energieverbruik eens flink onder de loep te nemen. Wist je bijvoorbeeld dat de tarieven van verschillende energieleveranciers enorm kunnen verschillen? Tevens kunnen de voorwaarden ervoor zorgen dat de ene leverancier veel duurder is dan de ander. Het is dan ook verstandig om dit eerst uit te zoeken alvorens je een contract afsluit. Bedenk wel dat jij zelf ook een hoop kan doen om je energierekening drastisch omlaag te gooien. Wil jij nooit meer te veel betalen aan energiekosten? In dit artikel delen we een aantal handige tips & tricks.

Kijk of overstappen voordeliger is

Soms is het voordeliger om over te stappen van energieleverancier. Dit kan je simpelweg uittesten door een energie check online in te vullen. Hierin vul je het verbruik of een schatting van het energieverbruik in en deze tool rekent vervolgens precies uit welke energiemaatschappij het goedkoopst is. Wil je zeker weten of een tool ook daadwerkelijk onafhankelijk is? Vul de tekst dan in bij meerdere vergelijkingstools zodat je zeker bent van de juiste keuze.

kijken of overstappen voordelig is

Piek- en daltarief gebruiken

Bij veel energieleveranciers is het mogelijk om gebruik te maken van een speciaal piek- en daltarief. Let op: je hebt hiervoor wel een meter met 2 standen nodig. Als je deze nog niet in je bezit hebt, zal je deze moeten aanschaffen en dat kan aardig in de papieren lopen. Simpel gezegd werkt het piek- en daltarief met verschillende tarieven die gelden voor bepaalde uren. In de avond en nacht kan het verbruik van energie bijvoorbeeld goedkoper zijn en overdag geldt dan het duurste tarief. Hierdoor kan je door bijvoorbeeld de was- en vaatwasmachine voor het slapen gaan aan te zetten een hoop geld besparen.

Ga zuinig om met de energie die je hebt

Als het bovenstaande allemaal geregeld is, staat je nog maar 1 ding te doen: zuinig omgaan met de energie die je tot je beschikking hebt. Hiermee bespaar je uiteindelijk toch op de meeste kosten. Je kunt dit natuurlijk direct heel groots aanpakken, maar dat is wel erg moeilijk als je niet gewend bent om zo duurzaam mogelijk te leven. Slimmer is om het in kleine stapjes te doen en jezelf steeds meer routines eigen te maken. De volgende tips zijn erg gemakkelijk toe te passen in elk huishouden:

  • Zorg er voor dat je douche standaard op een wat lagere temperatuur zet en gebruik een douchewekkertje zodat je er eerder onder vandaan komt.
  • Zet de vaatwasmachine als dat mogelijk is slechts 1 keer per dag aan en zorg dat deze dan helemaal vol is. Met kleine wasjes verbruik je onnodig energie.
  • Meet de benodigde hoeveelheid water altijd eerst af voordat je dit gaat koken. Het opwarmen van water kost aardig wat energie en de meeste mensen gebruiken veel meer water dan ze nodig hebben. Wil je een kopje thee zetten? Zorg dat je dan 1 of 2 kopjes koud water vult en dit aan de kook brengt, zo weet je dat je precies genoeg hebt voor het aantal kopjes dat je wilt hebben.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline