Verlichting thuis en op het werk: waar moet je aan denken? 0

Verlichting thuis en op het werk: waar moet je aan denken?

Het belang van goede verlichting thuis en op het werk wordt nog altijd onderschat. Toch is het een noodzaak om je werk te kunnen doen, van extra sfeer te kunnen genieten of om gewoon lekker geconcentreerd een boek te kunnen lezen. Doordat lampen heel veel verschillende functies moeten vervullen, is het aanbod ook erg groot. Bovendien maken we verschil tussen industriële- en particuliere lichtsoorten.

Dit ruime aanbod is natuurlijk erg prettig. Het maakt de zoektocht er echter niet gemakkelijker op. Want waar let je op bij het kiezen van de juiste verlichting thuis of op het werk?

Industriële verlichting

Bij het verlichten van grote ruimtes op het werk, kijken we toch al gauw naar het aanbod van industriële verlichting. Tijdens het werk is het belangrijk dat het licht zowel functioneel als veilig is. Daarnaast moet er ook aan duurzaamheid worden gedacht. Zeker in deze tijd. Erg populair is industriële led verlichting. Led is een veel duurzamer alternatief dan tl-verlichting. Men verbruikt hiermee minder energie en er is veel minder CO2-uitstoot.

Ook het aanbod van industriële led verlichting is heel erg groot. Bij het kiezen van de juiste verlichting voor een fabriekshal of werkplaats zal je vooral moeten letten op de veiligheid. Met welke materialen wordt er gewerkt? Moet de verlichting tegen een stootje kunnen? Houd op basis van die bevindingen rekening met de IP-waarde. Zo weet je zeker of de lamp aan al jouw wensen voldoet.

Verlichting in huis

Ben je op zoek naar de juiste verlichting in huis? Dan let je weer op andere dingen dan op het werk. Zo speelt verlichting thuis niet alleen een praktische rol, maar heeft deze ook vooral een sfeervolle functie. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren een lichtplan opstelt. Maak een simpele plattegrond van de ruimte en teken in op welke plekken er lichtpunten aanwezig zijn. Geef vervolgens met een legenda aan wat de voornaamste functie van de lamp moet zijn. Denk aan het geven van sfeer, het creëren van voldoende licht om bij te kunnen eten of juist te lezen of te studeren. Op basis van die wensen, vind je al snel de lampen die hierbij passen.

Het belang van duurzaamheid

Naast de praktische wensen zien we ook dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. Onze energierekeningen zijn nog nooit zo hoog geweest. Geen wonder dat we er alles aan proberen te doen om hierop te besparen. Dit gebeurt dus ook middels andere verlichting.

De meest duurzame verlichting van dit moment is toch wel LED. Als je alle lampen in huis zou vervangen voor LED, dan kan dit op jaarbasis een fikse besparing opleveren. Toch houdt de aanschafprijs veel mensen tegen. LED verlichting is inderdaad een stuk duurder dan conventionele verlichting. Wat men echter niet mag vergeten is dat dat ledlampen ook veel langer mee zullen gaan. Dit in combinatie met de energiezuinigheid van de lamp, maakt dat ledlampen onder de streep alsnog goedkoper zullen zijn.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline