Wanneer mag de vlag officieel uit in Nederland? 0

Wanneer mag de vlag officieel uit in Nederland

Nederland is een nuchter volkje. Hoewel we ergens best wel trots zijn op onze roots, tonen wij onze nationalisme niet zo sterk als mensen in andere landen dat doen. Neem maar eens een voorbeeld aan de Verenigde Staten. Het nationalisme straalt hier bijna van iedere woning af. Zo hebben veel mensen de Amerikaanse vlag hangen of proberen ze op een andere manier hun liefde voor het land te tonen. In Nederland gebeurt dit doorgaans minder. Toch zijn er wel dagen waarop we iets meer eensgezind zijn. Waarop alle hoofden dezelfde richting op draaien en we ons plotseling trots voelen. Trots op de saamhorigheid, trots op ons land en trots op ons koningshuis. Op die dagen wappert de Nederlandse vlag vrolijk in de wind. Maar wanneer mag de vlag eigenlijk officieel uit in Nederland?

We zouden geen echte Nederlanders zijn als we ook bij het vlaggen naar bepaalde regels op zoek gaan. Nederlanders zijn immers een gestructureerd en nuchter volkje. Vlaggen doen we enkel op bepaalde dagen per jaar en voor de rest ligt hij lekker op zolder of in de schuur. Maar is een vlag kopen dan enkel iets wat je doet om tijdens bijzondere dagen te gebruiken? Niet per se. Er is immers wel een vlagprotocol, maar deze geldt eigenlijk niet voor particulieren.

Vlag uithangen? Toegestaan op alle dagen van het jaar!

Veel mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat vlaggen enkel op speciale dagen is toegestaan. Bijvoorbeeld op de verjaardagen van belangrijke leden van het Koningshuis, Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, enzovoorts. Niets is echter minder waar.

Het klopt inderdaad dat je op dit soort dagen meer vlaggen ziet hangen. Dit komt vooral door het vlagprotocol dat in Nederland wordt gebruikt. Deze geldt echter enkel voor de vlaggen op overheidsgebouwen. De Rijksoverheid laat op haar website weten dat particulieren de vlag op alle dagen van het jaar uit mogen hangen. Er bestaat geen wet die dit verbiedt. De vlag uithangen is dan ook nooit strafbaar.

Redenen om de vlag uit te hangen

Maar wanneer hang je dan wél de vlag uit? Er zijn doorgaans maar weinig mensen die een vlag het hele jaar door laten hangen. Maar waarom zou je een nederlandse vlag kopen als je hem toch niet gebruikt? Gelukkig kan je er een gewoonte van maken om deze tijdens bijzondere gelegenheden te gebruiken. Wij zetten een aantal redenen om de vlag uit te hangen op een rijtje:

  • Bij de geboorte van een kind wil je natuurlijk de hele wereld laten weten dat er een nieuwe Nederlandse burger bij is gekomen. Een goed moment om dus letterlijk de vlag uit te hangen en de geboorte vol trots aan te kondigen.
  • Als je na jarenlang zwoegen eindelijk geslaagd bent. Het is tegenwoordig eigenlijk standaard dat halverwege juni Nederland vol met vlaggen hangt. In combinatie met oudere schooltassen worden ze in de vlaggenstok gehesen. Als teken dat je eindelijk dat felbegeerde papiertje in ontvangst hebt genomen.
  • Ook bij een huwelijk of verjaardag mag de vlag zeker uitgehangen worden. Laat zien dat er een feestje is. De vlag wappert vrolijk in de wind terwijl jullie de gasten ontvangen.
  • Natuurlijk kan er ook gevlagd worden bij minder leuke momenten. Bijvoorbeeld bij het overlijden van een buurtbewoner of een gezinslid. Volgens de traditie worden op dit soort momenten alle vlaggen halfstok gehangen. Als teken van respect en rouw.

Het is volledig aan jou!

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is een vlag dus het hele jaar door uit te hangen. Ook na een feestelijke gebeurtenis is het helemaal aan jou tot wanneer je hem laat hangen. Zelfs als je besluit hem het hele jaar door op te hangen is hier geen enkel probleem mee. Er is geen wet die vlaggen bij particulieren verbiedt. Het blijft net zolang feest als je zelf wilt!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline