Zonnepanelen plaatsen? Dit moet je weten 0

1. Zonnepanelen plaatsen? Dit moet je weten

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering als je naar de kostprijs kijkt. Maar wanneer je wil investeren, moet je natuurlijk naar meer kijken dan alleen de prijs van zonnepanelen . Je wil er namelijk een zeker rendement mee realiseren. Daarom moet je ook opletten hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen.

Je zou namelijk kunnen denken dat je er zo veel mogelijk op je dak wil laten leggen omdat je dan meer energie produceert dan je verbruikt, maar dat klopt niet. Je moet namelijk rekening houden met het prosumententarief of het injectietarief en vanaf 2022 is het piektarief ook van belang om te kunnen besparen op je elektriciteitsfactuur dankzij je zonnepanelen.

Let ook op de plaatsing

Niet alleen het aantal zonnepanelen is van belang, ook de precisie van de plaatsing op het dak heeft invloed op het uiteindelijke rendement van je panelen, want daar beïnvloed je mee hoe efficiënt je uiteindelijk zonnestroom zal kunnen produceren. Je legt ze in ieder geval het beste op de zuidgerichte kant van je dak en bij voorkeur onder een hellingshoek van 35 graden. Ligt je dak niet ideaal? Dan zijn er nog wel een aantal manieren om het rendement positief te beïnvloeden, dus schrijf je investering dan zeker nog niet af.

Hoe zit het met de aankoopprijs?

Je rendement behalen is een uitdaging, maar daarnaast moet je ook kijken naar de totale prijs voor de aankoop van een zonne-installatie.  Je hebt natuurlijk de panelen zelf, maar ook het eigenlijke installeren dat zijn prijskaartje heeft.

Nu is het wel zo dat er bepaalde subsidies en tegemoetkomingen zijn van de overheid voor wie investeert in zonnepanelen. Dat kan je best even nagaan bij je lokale besturen om te zien wat zij zoal doen.

Installeren van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen gaat meestal vrij snel. Normaal gezien zal de installateur maar een dag of misschien twee dagen nodig hebben om de panelen te leggen wanneer je dak vlot bereikbaar is. Als dat niet zo is, kan het natuurlijk langer gaan duren en kan je opnieuw meer gaan betalen.

Het mag intussen wel duidelijk zijn dat zomaar een prijs plakken op  de installatie van zonnepanelen een moeilijk gegeven is omdat er veel complexiteit en diverse factoren bij komen kijken. Je doet er dus goed aan om een offerte aan te vragen om een duidelijk beeld te krijgen van je totale investering en een goed overzicht op het rendement en de terugverdientijd ervan.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline