Dit zijn de meeste gebruikte grassoorten voor in je tuin! 0

Dit zijn de meeste gebruikte grassoorten voor in je tuin!

Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar je gazon bestaat eigenlijk uit meerdere grassoorten en elk soort heeft zo weer zijn pluspunten en minpunten. Voor gazons worden vaak dezelfde typen gras gebruikt, maar in de natuur vind je natuurlijk nog veel meer soorten gras. Echter zullen we in dit artikel ons focussen op de meest gebruikte grassoorten voor in je tuin.

Siergras en speelgras

Producenten van gazon-gras stellen verschillende grasmixen samen voor allerlei typen gazons, zodat elke grasmix weer geschikt is voor een bepaald doel. Zo kun je dus altijd de goede grasmix kiezen voor jouw tuin en optimaal genieten van jouw grasveldje. Wil je bijvoorbeeld een gazon waar je vooral op kunt spelen en rondlopen? Dan kun je het beste kiezen voor speelgras: deze grasmix bestaat vooral uit Engels raaigras en dit is een sterk soort gras. Vind je het uiterlijk van jouw tuin vooral belangrijk? Dan is een siergazon met fijne grassoorten zoals struisgras en zwenkgras geschikt. Dit soort gras zie je bijvoorbeeld vaak in moderne tuinen of Engelse tuinen in cottage-stijl waar het gras voor de sier langs de borders loopt. Voor een gazon met veel schaduw zijn weer andere soorten speciale grasmixen ontwikkeld die goed tegen schaduw kunnen.

Belangrijkste soorten gras voor een gazon

Hieronder volgt een lijstje met de meest gebruikte soorten grasmixen voor gazons:

  • Engels raaigras (Lolium perenne): Dit gras ontkiemt en groeit snel. Het is een sterk type gras en kan goed tegen droogte en/of frequent gebruik. Het grasblad is iets breder dan de meeste andere grassoorten, waardoor het ook wat robuuster oogt.
  • Roodzwenkgras (Festuca rubra): Een fijne, zachte grassoort dat goed tegen schaduw en vochtige plekken kan. Roodzwenkgras groeit langzaam, dus regelmatig maaien is niet nodig. Verder ontkiemt het ook langzaam en is het minder geschikt om op te spelen of voor intensief gebruik.
  • Veldbeemdgras (Poa pratensis): Kan goed tegen droogte en intensief gebruik. Geschikt om kale plekjes mee op te vullen, want veldbeemdgras maakt stolonen (ondergrondse uitlopers). Verder is het een langzaam kiemend en groeiend gras en is het relatief meer vatbaar voor ziekten.
  • Gewoon struisgras (Agrostis capillaris/Agrostis tenuis): Groeit langzaam, maar geeft wel een mooi dicht en fijn effect. Gewoon struisgras kun je makkelijk kort maaien en op vochtige plaatsen laten groeien, maar is door dit laatste wel weer gevoelig voor droogte. Verder is het ook niet erg geschikt om intensief op te lopen.

De bovengenoemde soorten komen het vaakst in grasmixen voor. Je kunt aan de kenmerken dus ook zien welke grasmix meer geschikt is om bijvoorbeeld op een speelgazon, siergazon of in een schaduwrijke tuin te plaatsen. In het algemeen worden roodzwenkgras en Engels raaigras het meest gebruikt voor gazons.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline