Een balustrade als vloerafscheiding 0

Balustrades dienen als beveiliging tegen vallen bij hoogteverschillen maar hebben ook een andere functie. Als vloerafscheiding is een balustrade ook onderdeel van de uitstraling. Het is daarom belangrijk om de verschillende mogelijkheden goed te bekijken om een juiste afweging te maken voor een balustrade die past bij uw project. Een balustrade valt onder het begrip vloer- en trapafscheidingen van hellingbanen. Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Wanneer u zoekt in Google op “vloerafscheiding” passeren diverse websites, met inhoudelijke informatie, de revue. De informatie bevat echter veel vaktaal met  formele termen. Hierdoor is het lastig om snel en gemakkelijk een goed overzicht te krijgen van de specificaties van vloerafscheidingen. In dit artikel hebben we daarom de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Vloerafscheidingen

De eisen die aan een vloerafscheiding worden gesteld zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Vloerafscheiding is een alomvattende term van een niet-beweegbare afscheiding van minimaal 1 meter hoog. Daarnaast hebben ze een veiligheidsfunctie.  Vloerafscheidingen zijn globaal onder te verdelen in twee soorten:

  • Open vloerafscheidingen:
  • Balustrade, ook wel railing
  • Hekwerk
  • Gesloten vloerafscheidingen:
  • Borstwering

Soorten balustrades

In het algemeen bevatten balustrades aan de bovenkant een balk die als leuning dient (uitzonderingen daargelaten).

Balustrades zijn kortweg onder te verdelen in:

1. Met balusters: sterke zuilen (massieve balustrades) of spijlen (railingen).

  • a.Massieve balustrades ook wel borstwering genoemd is een gedeelte van een muur. Bijvoorbeeld de muur tussen de vloer en onderkant van kozijn, maar ook de muur bij siergevels en middeleeuwse vestingen.
  • b. Relingen: rasterwerk of spijlen. De spijlen mogen niet meer dan 10 cm uit elkaar staan. De reden dat spijlen dicht bij elkaar moeten staan is om te voorkomen dat iemand er doorheen valt of dat wanneer een kindje zijn of haar hoofd door de spijlen steekt deze niet vast komt te zitten. De spijlen kunnen van diverse materialen gemaakt zijn, zoals steen, beton maar ook kunststof.

2. Met een afgesloten ruimte onder de leuning. Deze ruimte kan ook transparant zijn gemaakt uit materialen zoals glas of plastic.

Balustrade

3. Volledig glazen balustrades: Bij een volledig glazen balustrade denkt men vaak aan een balustrade met glas. Echter zit er een groot verschil in beide. Bij een balustrade met balusters en glasvulling zijn de balusters het dragende deel. Bij een balustrade met glasvulling is de vulling het dragende deel. Het voordeel hiervan is dat het 100% veiligheid garandeert.

Er zijn dus aardig wat verschillende vloerafscheidingen in omloop en daarmee hebben we in dit artikel nog niet eens alle specificaties kunnen benoemen. Bespreek met een balustrade leverancier de specifieke wensen en eisen voor het project. Aan de hand van deze informatie kunnen zij een passend advies geven.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline