Steigerhout behandelen: wat zijn de opties? 0

Steigerhout behandelen

Steigerhout is van nature al erg mooi vanwege de uitstraling. Maar je kunt er ook voor kiezen om je meubel af te werken met coating, verf, lak of beits. Er zijn genoeg producten waarmee je steigerhout kunt beschermen of verfraaien. Ieder beschermmiddel heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Er is dus altijd wel een afwerkingsmogelijkheid die bij je smaak past. Zo geef jij je steigerhouten meubel een eigen touch. Welke afwerktechniek kies jij?

Waarom je steigerhouten meubel behandelen?

Je behandelt steigerhouten meubelen om ze te beschermen tegen vocht of om ze te verfraaien, want soms wil je gewoon een andere look. Heb je tuinmeubelen van steigerhout, dan is het sowieso verstandig om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. Zo wordt je meubel duurzaam en geniet je optimaal van je stoere loungeset of tuinset. Wanneer je een meubel hebt dat binnen staat en niet in aanraking komt met vocht, hoef je het in principe niet te behandelen. Een eettafel daarentegen is een ander verhaal. Je kunt nog zo voorzichtig zijn, maar je voorkomt niet dat dat je morst. Bovendien is het wel zo fris om de eettafel af te kunnen nemen met een lichtvochtige doek. Daarom is het aan te bevelen om een steigerhouten eettafel of salontafel wel te behandelen met een geschikt product.

Of je nu je indoormeubelen of tuinmeubelen van steigerhout wilt behandelen, er zijn meerdere geschikte middelen. Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om voor de behandeling het hout glad te schuren, stofvrij te maken en goed te ontvetten. We zetten de behandelmethodes hieronder voor je op een rij.

Steigerhout beitsen

Een veel toegepaste behandelmethode voor steigerhouten tuinmeubelen is beitsen. Met een beits breng je een transparante of dekkende filmlaag aan, waarbij de houtstructuur goed zichtbaar blijft. Het doorleefde karakter van steigerhout blijft zo goed zichtbaar. De beits trekt in het hout en vormt als het ware een beschermende laag, waarbij het hout wel kan blijven ademen. Kies je voor een transparante beits, dan adviseren wij om deze behandeling jaarlijks te herhalen. Ga je voor een dekkende beits, dan is het voldoende om je meubel om de twee jaar te behandelen. Een kwalitatief goede beits is bijvoorbeeld steigerhoutbeits van het merk Tenco. 

Lakken

Als je je meubel optimaal wilt beschermen tegen weersinvloeden als zon en regen, kun je ook lakken. Geschikte lak is bijvoorbeeld industriële acryllak. Ook als je gaat lakken dient het hout glad, stofvrij en gereinigd te zijn.

Whitewash, greywash, blackwash of dekkend wit? 

Je kunt je steigerhouten meubel ook behandelen met een van deze producten.

Dat zie veel bij steigerhouten kinderbedden, omdat je het bed hiermee een stoere en persoonlijke touch meegeeft of het helemaal kan laten matchen met het interieur of het thema van de kinderkamer.

Nanocoating

Tot slot is een nanocoating nog een optie. Het behandelen van steigerhout met nanocoating geniet onze voorkeur, want deze coating beschermt, voedt, is vuilwerend, waterafstotend en voorkomt algenvorming. Het is geschikt voor zowel buiten- als  binnenmeubilair.  Nanocoating is een product dat uitsluitend bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Het is bovendien erg geschikt voor iedere houtsoort en eenvoudig aan te  brengen. Na zes uur is de eerste laag stofdroog. Een tweede laag breng je met gemak dezelfde dag nog aan.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline