Vraagt jouw tuin voor verandering? Kies voor een prairie tuin 0

Tijd voor verandering Tijd voor een prairie tuin

Kijk je al zomers lang aan tegen een tuin die eigenlijk toe is aan verandering? Of ben je simpelweg uitgekeken op hoe jouw tuin er nu uitziet? Dan is het hoog tijd om jouw tuin te gaan veranderen. Kies daarom ook voor een prairie tuin. Een prairie tuin is in opkomst binnen de tuinarchitectuur. Je zult het dus niet snel in jouw buurt zien en daarnaast is het ook nog eens prachtig om naar te kijken. Maak jouw buren dus jaloers door de mooiste tuin in de straat te creëren. Lees verder voor meer tips over hoe je een prairie tuin kan creëren.  

Duitsland en de prairie tuin

De prairie tuin is niet helemaal nieuw aangezien het al jaren bestaat. Zo heeft Duitsland in het begin van de 20ste eeuw planten gekweekt voor een prairie tuin. Toentertijd is een prairie tuin niet heel populair geworden en heeft men er niet verder naar omgekeken. De interesse voor een prairie tuin bleek zelfs helemaal te verdwenen zijn in Europa nadat de Tweede Wereldoorlog had plaatsgevonden. Nadat Europa er geen interesse meer in had, begon Amerika langzaam interesse te krijgen. Na verloop van tijd heeft die interesse de rest besmet en begonnen weer steeds meer mensen interesse te krijgen in zulke tuinen.

Welke planten thuishoren in een prairie tuin

Indien je een prairie tuin wilt hebben, is het handig om te weten welke planten er thuishoren in zo’n tuin. Gelukkig heb je heel erg veel keuze. Zo kun je namelijk rode zonnehoeden, zonneogen, gele zonnehoeden, zonnekruiden, dropplanten en dergelijke planten halen voor bij jou in de tuin. Het liefst wil je van al deze bloemen een paar halen en die poten. Wanneer je er maar een paar uitkiest en er maar een paar poot, dan haal je het hele idee weg van een prairie tuin. Kijk van te voren welke planten jij mooi vindt en sowieso wilt hebben in jouw tuin. Daarna kun je kijken welke bloemen je wat minder vindt en dus ook wat minder van wilt halen.

Wanneer je moet snoeien

Om te kunnen genieten van een mooie tuin, zul je de tuin moeten onderhouden. Het onderhouden van een prairietuin is daarom dus ook geen uitzondering. Indien de planten in jouw tuin nog relatief klein zijn, hoef je maar elke drie weken even te gaan wieden. Wanneer de winter eraan komt, wil je niks gaan doen in de tuin. Je laat de planten dus gewoon groeien. Je begint pas weer in de tuin te werken wanneer de maand februari eraan komt. Indien het eind februari is, of begin maart, wil je jouw complete tuin gaan maaien totdat er niks meer over blijkt te zijn. Vervolgens gooi je er een beetje composthoop op. Op die manier groeien de planten mooi terug.

Ga onkruid tegen met een goede bodembedekker

Wanneer je moeite doet om een prachtige tuin te hebben, wil je niet dat jouw tuin verpest wordt door onkruid. Daarom wil je op zoek gaan naar een goede bodembedekker. Er bestaan meerdere bodembedekkers. Zo kun je kiezen voor een maagdenpalm. Een maagdenpalm bloeit in de maanden maart tot en met juni. Dit is dus perfect in combinatie met jouw tuin aangezien hij in de zomer ook in de bloei zal staan. Op die manier vul je jouw tuin aan en ga je onkruid tegen.

Bij het kiezen van een bodembedekker is het belangrijk dat je kijkt naar de bloeitijden. Het zou zonde zijn als je een bodembedekker hebt die bloeit in de winter, wanneer jouw tuin geen onderhoud vergt. 

Nadelen van een prairie tuin

Ondanks dat een prairie tuin heel mooi is, kent het toch zo zijn nadelen. In de winter hoef jij jouw tuin niet te verzorgen. Hierdoor zullen alle planten net zolang doorgroeien totdat jij ze maait in de maand februari of maart. Dit zal een rommelige tuin kunnen veroorzaken en lijkt het onverzorgd. Dit is niet een bepaald prettig uitzicht en dat is ook vaak de reden waarom mensen afzien van zo’n tuin, ondanks dat het er in de zomer super mooi en verzorgd uitziet.

Daarnaast is men ook wel kennis nodig van planten en onkruid aangezien je niet per ongeluk de planten wil aanzien voor onkruid en die dan weghaalt.  

Voordelen van een prairie tuin

Gelukkig kennen nadelen ook zo zijn voordelen. Zo hoef je zo’n tuin zo goed als niet te onderhouden, te sproeien en te bemesten. Daarnaast kan zo’n tuin echt elk weer aan. Er is dus geen bui die jouw tuin naar beneden kan halen. Verder zorgt zo’n tuin voor een frisse geur en veel vrolijke kleuren. Dit is dan ook gelijk een boost voor jouw humeur. Elk seizoen zorgt voor andere planten kleuren. Hierdoor is jouw tuin nooit hetzelfde.

Tot slot is zo’n tuin natuurlijk heel erg mooi om tegenaan te kijken. Dat mag ook wel met de onderhoud die het af en toe vergt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline