Wat zijn rabatdelen? 0

Ga je binnenkort je woning verbouwen? Of wil je wellicht zelfs een geheel nieuwe woning laten bouwen? Dan is de kans groot dat je ook over de bekleding van de gevel na moet denken. Hoewel hier misschien niet je eerste prioriteit ligt, is het wel belangrijk om te bedenken dat de gevelbekleding voor een groot deel de uitstraling van je woning bepalen. Het is daarom belangrijker dan je denkt. Daarnaast moet de gevelbekleding ook passen bij je woning. De meeste bekende vorm van gevelbekleding is met stipt op nummer één baksteen. Maar wist je dat er nog veel meer verschillende mogelijkheden zijn? Zo zijn ook composiet rabatdelen enorm in opmars. Maar waarom eigenlijk? En wat is dit precies?  

Alles wat je moet weten over rabatdelen 

Een rabatdeel, ook wel gevelpaneel genoemd, wordt steeds vaker gebruikt bij het bekleden van de gevel. Dit zijn houten planken die over een gleuf in de onderkant beschikken en een geschulpte bovenkant hebben. Deze vormgeving maakt het heel gemakkelijk om de panelen op elkaar aan te laten sluiten. Hierdoor kunnen ze vrijwel onzichtbaar op de ondergrond bevestigd worden. Dit geeft een zeer prettige uitstraling aan de buitenkant van de woning. 


Deze vormgeving is uiteraard niet alleen bedacht om de uitstraling van de gevel te verbeteren. Het heeft ook een praktisch voordeur. De gleuf en de geschulpte rand zorgen er namelijk voor dat de houten panelen perfect op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen er geen kieren ontstaan, zodat er geen water tussen de panelen kan blijven staan. Gebeurt dit wel, dan kan dit schimmels en houtrot veroorzaken. 

Het grootste voordeel van rabatdelen is dat ze in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te monteren en kunnen ze ook nog eens zeer snel geplaatst worden. Sneller dan bijvoorbeeld bij baksteen.

 

De verschillende soorten rabatdelen op een rij 

Maar uit welke soorten rabatdelen kun je kiezen? Wij zetten de meest voorkomende soorten op een rij: 

  • De houten rabat is enorm populair. Deze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende stijlen en kleuren, waardoor ze perfect afgestemd kunnen worden op de uitstraling van de woning. Ze beschikken over een zeer natuurlijke uitstraling, waardoor ze de woning werkelijk verrijken. Het grootste nadeel van een houten rabat is dat ze relatief veel onderhoud vragen. Zo moeten ze minimaal eens in de 4 a 5 jaar van een nieuwe laag lak of verf worden voorzien om houtrot te voorkomen en hebben ze regelmatig een schoonheidsbeurt nodig. 

  • Kies je voor een kunststof rabat? Dan beschik je over enorm veel voordelen. De groef en de messing van de kunststof rabat zijn niet bedacht om kieren tegen te gaan, maar dragen bij aan een snellere montage. Zo beschikken ze over een handig kliksysteem, waardoor de rabatdelen eenvoudig en snel te monteren zijn. De klus kan gemakkelijk binnen een dag geklaard zijn. Kunststof rabatdelen zijn in heel veel verschillende soorten en stijlen verkrijgbaar. Daarnaast kan je kiezen tussen verschillende structuren. Het grootste voordeel van kunststof rabat is dat het zeer onderhoudsvrij is en over een lange levensduur beschikt. Hierdoor geniet je voor een lange tijd van een prachtige gevel! 

Welke rabatdelen je nodig hebt is geheel afhankelijk van jouw eigen wensen. Bedenk daarom goed wat je belangrijk vindt aan jouw gevelbekleding en vraag eventueel advies in een speciaalzaak. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt en de rabatdelen naadloos aansluiten op je woning. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline