Woning verbouwen: de voordelen van multiplex 0

Woning verbouwen- de voordelen van multiplex

Bij het verbouwen van je woning zal je heel wat materialen en gereedschap aan moeten schaffen. Er is tegenwoordig echter zoveel keus op het gebied van materiaal dat het soms best lastig is om een definitieve keuze te maken. Daarom adviseren wij om voor een veelzijdig plaatmateriaal te kiezen. Een materiaal wat voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Plaatmateriaal multiplex is hier uitermate geschikt voor. Maar wat is multiplex eigenlijk? En wat zijn de voordelen hiervan?

Wat is multiplex?

Multiplex, de naam doet al vermoeden dat het voor heel verschillende doeleinden wordt gebruikt. Hoewel de meeste mensen wel bekend zijn met deze term, weten maar weinig mensen wat het precies is. Multiplex bestaat uit dunne lagen houtfineer. Deze zijn in laagjes op elkaar gelijmd. Door de verschillende lagen is dit plaatmateriaal ontzettend stevig, makkelijk te bewerken en voor tal van verschillende klussen te gebruiken. Multiplex beschikt over enorm veel voordelen. Deze lichten wij hieronder graag verder toe.

Stevigheid

Bij het maken van multiplex worden meerdere houtfineerlagen haaks op elkaar gelijmd. Deze unieke laagjesstructuur zorgt voor de stevigheid van de plaat. Doordat multiplex enorm krachtig is, kan deze zware lasten dragen. Hierdoor wordt multiplex vaak ingezet voor het bouwen van zwaar belaste constructies of de binnen afwerking van een woning. Hierbij geldt wel: hoe dikker de plaat, hoe steviger hij is. Je kunt multiplex dan ook in verschillende diktes kopen. Bedenk daarom goed voor welke klus je dit materiaal gaat gebruiken en in hoeverre hij belast gaat worden. Zo kun je goed inschatten welke dikte je nodig hebt.

Zeer voordelig

Een van de grootste voordelen van multiplex is dat het in heel veel verschillende prijsklassen verkrijgbaar is. Hierdoor kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ideaal wanneer een grootschalige verbouwing toch al veel van je spaargeld aanspreekt. Houd er wel rekening mee dat er verschillende soorten multiplex verkrijgbaar zijn. Deze stammen allemaal van andere houtsoorten af en zijn voor meerdere doeleinden beschikbaar. Kies voor een soort wat past bij de door jou bedachte klus, zodat je er zeker van zult zijn dat het resultaat straks naar wens is.

Wist je dat multiplex voornamelijk zo voordelig is omdat bij het productieproces alle stukken hout worden gebruikt? Ook de stukken die normaal niet door de keuring heen zouden komen? Dit zorgt er niet alleen voor dat er veel duurzamer met hout wordt omgegaan, maar ook dat de uiteindelijke prijs van multiplex veel lager komt te liggen dan bij standaard hout.

Zijn er ook nadelen?

Zoals ieder ander bouwmateriaal heeft multiplex natuurlijk ook zowel voor- als nadelen. Zo is het belangrijk om te weten dat multiplex niet voor constructies buitenshuis gebruikt kan worden. Door de opbouw van de laagjesstructuur is multiplex veel sneller vatbaar voor waterschade. Multiplex kan vocht heel snel absorberen, waardoor het hout zwaar wordt en kan gaan scheuren of rotten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om constructies van multiplex niet buitenshuis toe te passen en in elk geval goed af te dekken in vochtige ruimtes. Gebruik multiplex ook gelieve niet in vochtige ruimtes als de badkamer of kelder. Zo blijft iedere constructie langer mooi en stevig.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline