Een bouwlamp is in veel gevallen noodzakelijk wanneer je gaat klussen. Zeker handig wanneer je buiten klust en het al vroeg donker wordt, maar in veel gevallen ook binnenshuis wanneer de verlichting niet volledig op orde is. Niet alleen bouwvakkers, stukadoors en schilders maken gebruik van bouwlampen, ook doe-het-zelvers kunnen hier veel baat bij hebben. Daarom kan het zeker geen kwaad om eens naar een goede bouwlamp op zoek te gaan. Deze kun je maar vast in huis hebben.
Gelukkig is het kopen van een bouwlamp tegenwoordig ontzettend eenvoudig. Je kunt talloze bouwlampen eenvoudig online vinden. Hierdoor hoef je niet eens de deur meer uit en zie je gemakkelijk in één overzicht welke bouwlamp de meest geschikte keuze is. Maar weet je eigenlijk wel waar je op moet letten bij het kopen van bouwlampen? In dit artikel hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.
Keuze uit ledlampen
De meeste mensen zijn wel bekend met de oude, vertrouwde halogeen- en gloeilampen. Deze werden dan ook uitvoerig gekozen als ledlamp. Sinds 2009 mogen deze echter niet meer geproduceerd worden, waardoor ze langzaam uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnen. Hierdoor beschik je enkel nog maar uit verantwoorde keuzes die het milieu enorm steunen. En dat is helemaal niet erg, want een led bouwlamp heeft aanzienlijk veel voordelen ten opzichte van conventionele verlichting.
Het grootste voordeel van LED is toch wel dat het zeer kostenefficiënt is. De lamp is veel duurzamer, gaat langer mee en verbruikt minder energie. Bovendien wordt de lamp ook niet onnodig heet. Iets wat met name bij bouwlampen nog wel eens voor vervelende ongelukken zou kunnen zorgen. Ook hoef je als bouwvakker niet meer te wachten tot de lamp éindelijk afgekoeld is voordat je deze kunt inpakken. Een led bouwlamp leg je direct in de auto en je bent weg.
Vermogen
Heb je al eens eerder een bouwlamp met halogeen- of gloeilamp gekocht? Dan ben je het waarschijnlijk gewend om goed op het vermogen te letten. Een bouwlamp met een hoog watt vermogen was het sterkst en de beste keuze in onverlichte situaties. Bij een led bouwlamp gaat dit echter niet op. Dat komt met name omdat deze lamp veel efficiënter is in het omzetten van elektriciteit naar licht. Het spreekt dan ook voor zich dat dit je niet alleen een fikse energiebesparing oplevert, maar er ook nog eens voor zorgt dat het vermogen van de lamp veel minder hoog hoeft te zijn voor het beste resultaat.
Lichtkleur
Bij led bouwlampen heb je keuze uit warm en koel licht. De lichtkleur van iedere lamp wordt altijd uitgedrukt in K of Kelvin. Hoe hoger de K is, hoe koeler het licht zal zijn. Even ter vergelijking: een lamp tot 3000 K geeft dus warm licht en alles boven de 4000 K geeft koel licht. In klussituaties is het gunstiger om over helder en koel licht te beschikken. In dat geval kies je dus voor een bouwlamp met een hogere K.