Welke kleuren kan je het beste kiezen voor je slaapkamer? 0

Welke kleuren kan je het beste kiezen voor je slaapkamer?

Niemand zal er meer aan twijfelen dat kleuren invloed hebben op de stemming van mensen. Bij de een is dat wat duidelijker dan bij de ander. Maar hoe zit dat nu bij het slapen? Tenslotte is de slaapkamer donker en merk je tijdens het slapen ook niets van je omgeving. Toch besloot een Britse hotelketen hier onderzoek naar te doen om de klanten het ultieme slaapcomfort te bieden.

Het werd een uitgebreid experiment waarbij de uitkomsten werden verklaard door meerdere psychologen. Want er was een duidelijk verschil aan te wijzen voor diverse kleuren. Wil jij ook gebruik maken van het onderzoek, kijk dan eens naar het onderstaande lijstje met de 5 favoriete kleuren. Uiteraard kan je zelf met de kwast aan de slag, maar als je het liever professioneel laat doen, vraag dan eerst offertes op van vakmannen via het internet. Op die manier vind je de schilder in Almere of elders die jouw klus goed weet aan te pakken.

1. Blauw

De kleur blauw bleek de absolute winnaar bij het onderzoek. De slaapduur in een blauwe kamer (lichtblauw met name) was gemiddeld 8 uur. Dat is verrassend veel als je beseft dat de proefpersonen in een vreemde omgeving (hotelkamer) sliepen. De experts verklaarden dit door de kalmerende werking van de kleur blauw. Het doet de mens denken aan de lucht en de zee. Het hartritme en de bloeddruk gaan omlaag en daardoor treedt ontspanning op die de slaap bevordert.

2. Geel

Geel is de kleur van de zon en voor de meeste mensen is dat iets om vrolijk van te worden. De kleur geel stimuleert en de vrolijkheid zorgt voor ontspanning en een gezonde slaap. Jongeren hebben een voorkeur voor lichtgeel terwijl volwassen eerder kiezen voor oker.

3. Groen

Groen is rustgevend en lijkt terug te grijpen op de tijd dat de mens in de natuur bescherming vond. Bij een groene muur kan je uiteraard ook een aantal planten neerzetten. Let wel op dat groen een kleur is die niet goed past bij andere felle kleuren. Op een slaapkamer zijn contrasten niet altijd een succes.

4. Zilver

Als je wel van luxe en comfort houdt, zou je voor zilver op de muren kunnen gaan. Dat kan nogal heftig overkomen, dus kan je ook kiezen voor elementen van zilver bijvoorbeeld in wit. Een chique optie voor uitgeslapen mensen.

5. Oranje

Deze had je waarschijnlijk niet in dit rijtje verwacht en ook voor de psychologen was het een verrassing. Zij analyseerden dat oranje voor warmte en stabiliteit staat. Spieren ontspannen daardoor en de slaap komt dan sneller.

De kleuren grijs, bruin en paars zijn op basis van dit onderzoek minder geschikt voor een slaapkamer. De hierboven genoemde kleuren worden als vrolijk ervaren en dat geldt niet voor dit trio. Het verschil was ook zeer opmerkelijk. Waar de gemiddelde slaapduur in een blauwe kamer 8 uur was, moesten gasten in paarse kamers het met 25% minder doen, derhalve 6 uurtjes. Dan is een verfbeurt zeker de moeite waard.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline